ИСТОРИЈА НА БЕЛАТА КОШУЛА

1830

Белата кошула претрпе трансформација за време на викторијанската ера. Во тоа време, оние што носеа кошула се сметаа за богати и од високата класа – иако кошулата обично беше покриена со елеци и палта.

1850

Острите бели кошули беа знак на некој кој може да си дозволи пофини работи – редовното менување на кошули значеше дека имате повеќе од една и често и професионално ги перете за да го одржите тој светол, чист бел изглед. Оттука потекнува терминот „бела јака“ и „сина јака“. Сината јака ја претставуваше работничката класа, додека белата кошула на фустанот ги истакна изобилството и статусот.

1880

1880-тите Скробирани бели јаки исто така станаа статусен симбол. Колку е повисоко јаката, толку поелитното се гледало – на крајот на краиштата, ниските јаки значеле полесно движење за секојдневните работници како службениците или другите канцелариски професионалци. На почетокот на векот, носењето бела кошула без статус на изобилство (како службеник што ја носи како дел од секојдневната облека) предизвика одредено незадоволство кај работничката класа – даваше изглед дека некој се облекува над нивната социјална положба и им го дале прекарот „бела вкочанета јака“.

1900

Достапноста и зголеменото производство на кошулата овозможија повеќе мажи да имаат пристап – што значи дека симболот на статусот не беше толку во фокус. Повеќе мажи почнаа да ја носат кошулата на работа и во црква. Белата боја на кошулата повеќе не беше единствената слика на богатството и просперитетот – наместо тоа, убаво скроената кошула со поквалитетна ткаенина и персонализиран стил ги воздигна оние во повисоките општествени класи.

1920

Сè уште респектабилен додаток на гардеробата на џентлмените, белата кошула го изгуби цврстиот и скробен изглед и доби помек изглед по Првата светска војна. Едвард VIII, познат како принцот од Велс, се одлучи за меки кошули, создавајќи модерна промена кон удобност и стил. Кошулите станаа униформа на вработениот – некогаш класичниот изглед стана задолжителен во канцелариските средини.

1970

Низ децениите, изгледот и стилот на белата кошула остана ист; сепак, синтетичките ткаенини ги заменија традиционалните ткаенини за поголема удобност и разноврсност во текот на 1970-тите. Во текот на следните децении, повеќе дизајнерски аспекти го сменија изгледот на кошулата за да биде во тренд – како што се карнери или  други додатоци и детали.

2018-Денес

Кошулите до ден денес сè уште се гледаат како професионална облека, но претрпе и голем број на промени кои одговараат на брзиот начин на живот. Сакајќи нешто малку поразлично од во фокусот од претходната генерација, иновативните кроеви се посветени на удобноста, функционалноста и стилот. Додавањето квалитетни надградби на кошулата е она што ја трансформира традиционалната деловна облека во нослива, удобен стил  висококвалитетен памук во кој едновремено се чувствувате убаво и претставува луксуз во движење!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *